Γκελασβίλη Σοφία

Γεννημένη στη Γεωργία, η Σοφία Γκελασβίλι Tροΐζου πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στην ηλικία των πέντε ετών, ενώ ένα χρόνο αργότερα έγινε δεκτή στο μουσικό σχολείο της ίδιας πόλης.

Έδωσε το πρώτο της σόλο ρεσιτάλ μόλις στα επτά, ενώ συνέχισε να εμφανίζεται ως παιδί –θαύμα σε τοπικές συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα Όπερας και Μπαλέτου του Balanchivadze, που ίδρυσε ο πατέρας του διάσημου χορογράφου Georges Balanchine.

Συνέχισε τις σπουδές της στο ειδικό κρατικό μουσικό κολλέγιο Paliashvili της Τιφλίδας για ταλαντούχα παιδιά, θητεύοντας κοντά στη διακεκριμένη πιανίστα Nina Mamratze, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα, το 1990.

Κατόπιν, έγινε δεκτή στο Conservatoire Sarajishvili, το κρατικό μουσικό πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, από το οποίο πήρε το δίπλωμα της (Bachelor και Master) ως πιανίστα με βαθμό άριστα από την τάξη της  N. Meskhi.

H Σοφία Γκελασβίλι Tροΐζου έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ στη Γεωργία, τη Ρωσία, την Αρμενία και την Ελλάδα, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα τελειοποίησης διεθνώς καταξιωμένων σολίστ, όπως η Eliso Virsalatze και ο Dimitri Bashkirov.

To 2002 απέσπασε μεγάλο βραβείο Grand PRIX (Laureat Grand PRIX) στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Πιάνου της Διεθνούς Ένωσης «Τέχνη και Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα» (‘Art and Education in the XXist Century’), που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Διεθνές Φόρουμ «Μουσική Ψυχαγωγία και Παιδαγωγική » (‘Musical Entertainment and Pedagogics’).

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και κοντσέρτα σε συνεργασία με τις συμφωνικές ορχήστρες της Γεωργίας και της Αρμενίας. Έχει επίσης συμμετάσχει ως σολίστ αλλά και ως μουσική συνοδός σε ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ασχολείται με τη διδασκαλία του πιάνου, τη μουσική εκγύμναση λυρικών τραγουδιστών και την συνοδεία άλλων μουσικών οργάνων και σχημάτων.

Scroll to Top