Καθηγητές - Ωδείο Πρωτοπορία - Χρήστος Αναστασίου

Αναστασίου Χρήστος

Γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπουδές και Πτυχία: Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης και Δ/νσης Μπάντας, Φούγκας, Δίπλωμα Σύνθεσης. Επίσης σπουδές κοντραμπάσου, ηλεκτρικού μπάσου, πιάνου και Modern Jazz (σύνθεση και ενορχήστρωση).

Παρακολούθησε (1992-93) τον κύκλο σεμιναρίων Mουσικής Πληροφορικής στο Kέντρο Σύγχρονης Mουσικής Έρευνας (K.ΣY.M.E.), σε συνεργασία με το Κέντρο Μουσικής έρευνας του Πανεπιστημίου Columbia με θέμα «Μουσική μέσω προγραμματισμού».

Oλοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σύνθεση, Aνάλυση, Διεύθυνση Oρχήστρας και Ηλεκτρονική Μουσική, Προγραμματισμό & Μουσική με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, Φασματική  Μουσική, Αλγοριθμική  Σύνθεση, Ακουσματική Μουσική, ζωντανή Ηλεκτρονική Μουσική και ανάλυση τεχνικών σύνθεσης ήχου στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, απ’ όπου και αποφοίτησε με Master of Arts (MA 1997).

Έχει διευθύνει διάφορα μουσικά σύνολα σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επίσης σε ηχογραφήσεις σε διάφορα studio.

Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις για το έργο του. Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης ALEA III, διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης OLYMPIA του A’ Προγράμματος της Eλληνικής Pαδιοφωνίας, 3ο Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής του Bελιγραδίου, διεθνής Διαγωνισμός Σύγχρονης Μουσικής  Taukay στην Ιταλία, διεθνές φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής μουσικής OUAEMF στην Osaka της Ιαπωνίας κ.α.

 

Έργα του έχουν εκτελεστεί από καταξιωμένους σολίστ, σύνολα δωματίου και ορχήστρες στην Eλλάδα και σε άλλες χώρες της Eυρώπης και των ΗΠΑ, σε φεστιβάλ, κοντσέρτα και συναυλίες οργανικής και χορωδιακής μουσικής, ηλεκτροακουστικής μουσικής και σε ζωντανές εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έχει επίσης συνθέσει, διασκευάσει ενορχηστρώσει και έχει διευθύνει έργα Jazz μουσικής, τα οποία έχουν ηχογραφηθεί και έχουν παρουσιαστεί σε συναυλιακούς χώρους.

Το 2016 ξεκίνησε η συνεργασία του με τη διεθνή δισκογραφική εταιρία ”Phasma Music”. Σε συνεργασία της με την ”Sarton Records Warsaw Poland”, κυκλοφόρησαν δύο CD με έργα του το Aleph και το Beth. 

Το 2017 ηχογραφήθηκαν στην Πολωνία δύο ακόμα CD με έργα του σύγχρονης μουσικής, τα, Two minutes και Daleth. 

Επίσης συμμετέχει με έργα του σε μια σειρά CD’s για κουαρτέτα εγχόρδων, σόλο φλάουτο και άλλα σύνολα Μουσικής Δωματίου που θα κυκλοφορήσουν το 2020 ενώ παράλληλα ετοιμάζει και δύο προσωπικά CD’s που θα κυκλοφορήσουν επίσης στο τέλος του 2020.

Έχει δώσει επανειλημμένως διαλέξεις και έχει διδάξει σε σεμινάρια σύνθεσης για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, όπου έχει παρουσιάσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε Ωδεία στην Aθήνα και στην περιφέρεια, δίδαξε (και διδάσκει) Ανώτερα Θεωρητικά & Σύνθεση (Δωρικό Ωδείο, Ωδείο Nέας Tέχνης, Δημοτικό Ωδείο Iωαννίνων, Πρότυπο Ωδείο Aνατολικής Aττικής, Συμφωνικό Ωδείο, Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου, Κλασσικό Ωδείο, Ωδείο Πρωτοπορία, Ωδείο Athenaeum, κ.ά.

Aπό το 1994 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών και από το 1918 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Έργα του έχουν εκδοθεί από τους μουσικούς οίκους Musica – Ferrum και BabelScores, και  διατίθενται στην Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Λεξικά που αναφέρεται:

  • Λεξικό της Ελληνικής μουσικής (7τόμοι) Τάκης Καλογερόπουλος
  • Λεξικό Ελλήνων Συνθετών, Αλέκα Συμεωνίδου
  • Who is who 1992
Scroll to Top